Nivel maxim de alertă

Începutul anului 2011 pentru profesioniștii în domeniul continuității afacerilor și recuperării dupa dezastre (Busines Continuity & Disaster Recovery) s-au confruntat cu adevărate provocări. Acei profesioniști care au identificat imediat pericolul și au acceptat că probabilitatea ca un eveniment catastrofal să se întâmple au inițiat deja acțiuni corective sau mai degrabă protective. Cu siguranță se pun mai multe întrebări la care este necesar să se raspundă sincer, în mod profesional și cu responsabilitate maximă față de cei care vor fi implicați.

Care este nivelul maxim de alertă ?

La această întrebare deja avem raspunsul. Nivelul maxim de alertă este atins în momentul în care este declarată starea de catastrofă pandemică. Termenul poate fi imprumutat în toate domeniile de activitate și definit în funcție de identificarea acelor riscuri majore care ar putea conduce la neîndeplinirea obiectivelor propuse. Tipul organizațiilor și domeniul de activitate al organizațiilor care sunt afectate la un asemenea nivel de alertă este foarte greu de enumerat. Poate ar fi mai ușor să fie identificate acele organizații care nu ar avea de suferit sau care nu sunt influențate de catastrofele de nivel pandemic.

Dacă până în 2011 acest tip de eveniment “Alerta de pandemie” a fost privit cu oarecare scepticism, constatăm că odată cu evenimentele de la Fukushima, printre profesioniștii domeniului, se exprimă opinii autocritice dar mai ales sunt evidențiate meritele japonezilor cu privire la pregătirea pentru catastrofe de nivel maxim. Avem de învățat din aceste evenimente tragice care s-au petrecut în ultima perioadă de timp. Japonia se dovedește a fi campioana recuperărilor după dezastre, iar în această calitate oferă exemple de urmat pentru toți.

Sunt pregătite organizațiile care ne afectează viața să răspundă la asemenea provocări?

Răspunsul cert este că organizațiile din jurul nostru nu sunt pregătite și că nu vor depune eforturi suplimentare pentru a se pregăti. De unde ca și concluzie logică rezultă că pe de o parte vom spera în continuare ca aceste catastrofe să nu se întâmple, iar pe de altă parte vom acționa instinctiv amplificând efectele unui eventual dezastru.

Postări populare